VOOR BUITENFANATEN
EN WAAGHALSEN

Scalibor® is hét merk voor actieve honden en hun baasjes die houden van buiten en alles wat daarbij hoort! Voor speurneuzen, avonturiers, spelletjesfanaten en grasstruiners. Zullen we op pad gaan?

Bescherm uw hond preventief tegen teken met Scalibor®! De halsband weert en doodt teken en werkt tot 6 maanden lang!

Scalibor® werkt niet alleen tegen teken, maar ook tegen zandvliegen en hartwormmuggen. Handig voor op vakantie! Op deze pagina leest u meer over deze exotische parasieten. Ook vindt u allerlei preventietips.

Preventietips teken

VOOR BUITENFANATEN
EN WAAGHALSEN

Scalibor® is hét merk voor actieve honden en hun baasjes die houden van buiten en alles wat daarbij hoort! Voor speurneuzen, avonturiers, spelletjesfanaten en grasstruiners. Zullen we op pad gaan?

Bescherm uw hond preventief tegen teken met Scalibor®! De halsband weert en doodt teken en werkt tot 6 maanden lang!

Scalibor® werkt niet alleen tegen teken, maar ook tegen zandvliegen en hartwormmuggen. Handig voor op vakantie! Op deze pagina leest u meer over deze exotische parasieten. Ook vindt u allerlei preventietips.

Preventietips teken

Preventietips en behandeling teken

Hoe voorzichtig u ook bent, teken kunnen toch op u of uw hond voorkomen. Controleer uw hond en uzelf altijd op teken als u naar een gebied bent geweest waar teken zijn en draag passende kleding zoals bijvoorbeeld een lange broek en dichte, hoge schoenen.

Hoe controleer ik mijn hond op teken
Controleer het hele lichaam van de hond en kijk vooral goed tussen de haren. Een teek die nog geen bloed gezogen heeft, is bijzonder plat en klein en kunt u daardoor makkelijk over het hoofd zien. Zodra teken beginnen bloed te zuigen, worden ze groter en zijn ze makkelijker te zien.

Hoe verwijder ik een teek van mijn hond
Als de teek zich nog niet heeft vastgehecht, kan deze simpel van de hond worden geplukt. Als de teek zich al vastgehecht heeft en is begonnen met eten, dient de teek zorgvuldig verwijderd te worden. Gebruik bijvoorbeeld een pincet of een speciale tekenkaart om de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet te pakken en trek hem langzaam maar stevig van de huid, zonder de teek te beschadigen. Raadpleeg uw dierenarts indien u advies nodig hebt.

Teken voorkomen

Beschermd op pad met Scalibor® Protectorband

De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier. Als het gaat om tekenbestrijding, is de Scalibor® Protectorband al jarenlang favoriet onder huisdiereigenaren. Niet zonder reden!

  • Werkt tot 6 maanden lang
  • Beschermt tegen teken (zowel tekenwerend als tekendodend)
  • Beschermt tegen zandvliegen en hartwormmuggen
  • Waterproof en geurloos
  • Veilig voor hond en mens
  • Eenvoudig in gebruik
  • Voor honden vanaf een leeftijd van 7 weken
  • Kan ook door de teef worden gedragen tijdens dracht en in de periode dat de pups bij de teef melk drinken.

Scalibor® Protectorband is verkrijgbaar bij uw dierenarts en dierenspeciaalzaak.

Weten hoe u de band aanbrengt? Bekijk de instructie.

Instructie Scalibor® Protectorband

Pas op voor parasieten

Parasitaire infecties op honden komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met de aanwezigheid van vlooien en teken. Neemt u uw hond mee op reis naar het buitenland? Pas dan op voor exotische parasieten zoals zandvliegen of hartwormmuggen.

Hartwormmuggen en zandvliegen
Honden die mee op vakantie gaan naar landen rond de Middellandse Zee kunnen besmet raken met Leishmania infantum. Deze parasiet wordt overgebracht door zandvliegen. In Zuid- en Oost-Europa kunnen honden ook besmet worden met de hartworm, Dirofilaria immitis. Hartwormen worden over- gebracht door hartwormmuggen. Deze twee parasieten kunnen ernstige ziekteverschijnselen bij honden veroorzaken, soms met dodelijke afloop.

Onbezorgd op reis
Ook mensen kunnen ziek worden na beten van teken, zandvliegen of hartwormmuggen. Voor vakantiegangers binnen Europa is Scalibor® Protectorband al jaren favoriet. Scalibor® Protectorband beschermt honden tot 6 maanden lang tegen hartwormmuggen, zandvliegen en teken. Bovendien is de band waterproof en geurloos.

Geen enkel middel tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen kan uw hond altijd voor 100% beschermen. Daarom is het belangrijk ook dagelijks teken die toch aanhechten te verwijderen. Vraag uw dierenarts of aanvullende bescherming noodzakelijk is voor het gebied waar u naar toe reist.

Video Zandvliegen Video Hartwormen Video Teken

Teken op de loer

Teken zijn kleine spinachtigen. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. Wereldwijd zijn er meer dan 850 tekensoorten. In Europa vinden we voornamelijk de volgende tekensoorten terug op onze honden: Dermacentor reticulatus, Ixodes hexagones, Ixodes ricinus en Rhipicephalus sanguineus. In Nederland is Ixodes ricinus de meest voorkomende teek.

Teken-ABC
Zodra de temperatuur boven de 7°Celsius komt, zijn teken actief. In de afgelopen jaren waren teken door de milde winters dus het hele jaar door actief. Ze houden zich voornamelijk schuil in bossen, stadsparken, duinen, struikachtige gebieden en gebieden met hoog gras.

Meer weten over teken en door teken overgebrachte ziekten?
Download dan de folder met het ‘Scalibor Teken-ABC’. 

Download folder

Leestip: alles over teken

Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen. De meeste bekende aandoeningen die teken kunnen overbrengen zijn borreliose (ziekte van Lyme) en babesiose. De ziekte babesiose kan voor honden levensbedreigend zijn. Vooralsnog lijkt babesiose een ziekte te zijn die voornamelijk in het buitenland door tekenbeten wordt overgedragen, al is besmetting in Nederland niet onmogelijk.

Folder Teken-ABC
Wilt u meer informatie over teken en door teken overgebrachte ziekten? Vraag uw dierenarts dan om de folder ‘Scalibor Teken-ABC’. U kunt de folder hier ook downloaden.

Download Teken-ABC

Teken Speurder App (gratis)

Teken kunnen zowel voor uw hond als voor uw gezin een gevaar vormen doordat ze verschillende ziektes kunnen overbrengen. Om het risico op besmetting door een tekenbeet te verkleinen, is er een speciale smartphone app ontwikkeld. Via deze app kunt u zien waar teken gemeld zijn en kunt u zelf ook een melding doorgeven. Dat is niet alleen handig, maar ook veilig!

Download de app
De “Teken Speurder app” is zowel voor iPhone als voor Android beschikbaar. Heeft u geen Smartphone? Geen probleem! Op de volgende website vindt u een overzicht van gesignaleerde teken.

Naar website

Zo doet u de Scalibor® Protectorband om

De Scalibor® Protectorband is eenvoudig te gebruiken en beschermt uw hond tot 6 maanden tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen. Volg de instructies op de bijsluiter om er zeker van te zijn dat de band correct omgedaan wordt en controleer regelmatig of de band nog voldoende strak zit. Dit is essentieel voor het vrijkomen van de actieve stof omdat deze door middel van wrijving vrijkomt.

Zorg voor tijdige vervanging
Teken kunnen het hele jaar voorkomen. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de band de optimale bescherming biedt. Om een periode zonder bescherming te voorkomen is het belangrijk dat de Scalibor® Protectorband tijdig wordt vervangen (effectiviteit 5 tot 6 maanden).

Naar productspecificaties

Scalibor Protectorband (Small/Medium), 19 gram/Scalibor Protectorband (Large), 25 gram, bevat per gram: 40 mg deltamethrin. Doeldier: Hond. Indicatie: Bestrijding van infestaties met teken (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) gedurende 5 tot 6 maanden. Bestrijding van bloedzuigen door phlebotome zandvliegen (Phlebotomus perniciosus) gedurende 5 tot 6 maanden. Anti-feeding effect op volwassen muggen (Culex pipiens pipiens) gedurende 6 maanden. Toediening en dosering: Een halsband per hond. Bijwerkingen: In zeldzame gevallen kunnen lokale huidlaesies, lokale dermatitis of erytheem, jeuk en haaruitval waargenomen worden. In zeer zeldzame gevallen zijn neurologische verschijnselen zoals tremor en lethargie gemeld. Waarschuwingen: Aangezien de halsband na een week de optimale werking bereikt dient de halsband bij voorkeur 1 week voordat de dieren mogelijk blootgesteld worden aan infestatie aangebracht worden.  In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat teken zich toch vasthechten ondanks het dragen van de band. Onder ongunstige omstandigheden kan de transmissie van ziekten door de parasieten waar de band tegen beschermt daarom niet volledig worden uitgesloten. Contra-indicaties: Niet gebruiken bij: puppies jonger dan 7 weken, honden met huidlaesies, dieren met een bekende overgevoeligheid voor pyrethroïden en katten. Diergeneesmiddel. REG NL 9979/REG NL 9980 VRIJ. Voor overige informatie, zie bijsluiter.